ORARE SEM. I 2017-2018

1. Orar rusă  Fisier de tip .pdf ! Descarcă orar  - Împărțirea provizorie pe grupe la filologie rusă Fisier de tip .pdf ! Impartirea provizorie pe grupe la filologie rusa_var. actualizata  

2. Orar slave  Fisier de tip .pdf ! Descarcă orar  

3. Orar Master de studii culturale slave  Fisier de tip .pdf ! Descarcă orar  

4. Orar Master de studii balcanice  Fisier de tip .pdf ! Descarcă orar 

 


1. Orar pedagogie, sem I. Fisier de tip .pdf ! Descarcă orar 

2. Orar psihologie, sem. I Fisier de tip .pdf ! Descarcă orar 

Prima intalnire va avea loc pe data de 21 octombrie în amfiteatrul Maiorescu - seriile 1 și 2 de la ora 8.00, iar seriile 3 si 4 de la ora 10.00.

 

 


Module de licență
iunie 2017

Deplasări internaționale

Informațiile privind procedura și formularele necesare se găsesc pe pagina de site:

http://www.unibuc.ro/n/organizare/dirrelext/Proiecte_si_documente_.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Departamentul de Filologie Rusă și Slavă

 

 

 

Dragi colegi si studenti,


Va invitam sa luati parte la intalnirea cu marele regizor, scenarist si producator Karen Şahnazarov ce va avea loc vineri, 27 octombrie 2017, de la orele 14.00, in Sala de Consiliu a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine din strada Pitar Mos 7-13.
Renumitul cineast rus, director general al Concernului Mosfilm, va sosi in Romania in calitate de invitat special al editiei din acest an a Festivalului de film rus organizat de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bucureşti.

 

 


IN MEMORIAM
Aurica BRAȘOVEANU (1930-2017)

Aurica Brașoveanu


            Departamentul de Filologie Rusă și Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, anunţă cu regret trecerea în nefiinţă, după o grea suferință, a profesoarei Aurica Brașoveanu, lector universitar doctor care și-a consacrat întreaga viață activității didactice, fiind un dascăl dedicat, iubit de zeci de generații de studenți filologi ai secției de limbă și literatură rusă.

            S-a născut la 14 iulie 1930 la Constanța. A urmat din 1949 cursurile Institutului de Limba și Literatura Rusă din București, desăvârșindu-și studiile la Moscova. Absolvind în 1954 specializarea limba și literatura rusă cu diplomă de merit, aceasta este încadrată în învățământul superior la Institutul de Limba și Literatura Rusă și ulterior  la Catedra de Limbă și Literatură Rusă din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București unde a lucra până la pensionare în 1987. Și-a susținut teza de doctorat în 1978 cu titlul Conceptul de calitate în limba rusă (cu privire specială asupra perioadei actuale) sub conducerea științifică a prof. dr. Ecaterina Fodor, devenind doctor în filologie rusă.

            Lect. univ. dr. Aurica Brașoveanu a fost un dascăl dedicat și pasionat, predând cursuri și seminare la discipline de profil: Limba rusă contemporană, Gramatică contrastivă ruso-română, morfologie, stilistică, interpretare de texte literare ș.a. A condus numeroase lucrări de licență, i-a îndrumat pe viitori dascăli în formarea lor didactică, fiind un bun pedagog și un excelent cunoscător al limbii ruse. A fost preocupată de perfecționarea metodelor de predare a limbilor străine în general și a limbii ruse în special, rezultatele acestora fiind valorificate în comunicări susținute la diverse conferințe și simpozioane științifice.

            Activitatea științifică a domniei sale s-a oglindit însă cu precădere în participarea la numeroase manifestări științifice naționale și internaționale cu articole și studii interesante, publicate în reviste de specialitate, precum „Romanoslavica”, „Probleme de filologie rusă” ș.a.

             A predat cursuri practice de limba rusă și la alte facultăți din Universitate (Litere, Geografie, Drept), a participat la organizarea cursurilor postuniversitare de limba rusă, menținând ani de-a rândul interesul studenților nefilologi pentru limba și cultura rusă.

            În perioada activității sale de universitar d-na profesoară Aurica Brașoveanu a publicat, alături de alți colegi, manuale de învățare a limbii ruse, gramatici aplicative, ghiduri de conversație, instrumente didactice folosite de zeci de generații de studenți.  

             Chiar și după pensionare rămâne un membru activ al catedrei, participând cu devotament la viața didactică și științifică a instituției din care făcea parte. Domeniile predilecte în care a excelat profesoara Aurica Brașoveanu au fost: gramatica limbii ruse, lexicologia (dificultățile de însușire a lexicului rus), stilistica limbii ruse, valorificarea lingvistică a textului literar și metodica predării limbii ruse (traducerea didactică, metodica predării textului literar, interferențele lingvistice și didactice, folosirea laboratorului de limbă, perfecționarea metodelor de predare cu folosirea tehnicii audio-vizuale). 

             Doamna profesoară, Aurica Brașoveanu a lăsat tuturor celor care au cunoscut-o imaginea unui dascăl de vocație, corect, harnic, modest, bun specialist, bună colegă, un OM BUN.   Comunitatea academică a Universității din București, alături de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi Departamentul de Filologie Rusă și Slavă deplâng trecerea sa în neființă și sunt alături de familia îndoliată.

            Dumnezeu s-o odihnească!


SIMPOZION – Pavel Josef Šafařík,

180 de ani de slavistică românească

Joi, 26 octombrie 2017, București

 


Stimați studenți,

 

Deschiderea anului universitar pe facultate va avea loc în data de 2 octombrie, ora 10.00, la Casa studenților, str. G. Preoteasa (în spatele Operei). Lecția inaugurală va fi susținută de d-na prof. dr. Mariana Lăzărescu.

În aceeași zi, între orele 13-15, va avea loc deschiderea anului universitar la nivel de departament, în amfiteatrul Bogdan (la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, et. II), astfel: deschiderea destinată filologilor are loc în intervalul 13-14, iar cea destinată traducătorilor, între orele 14-15

 

Vă așteptăm!

 


Simpozion internațional de slavistică

Departamentul de Filologie Rusă și Slavă, împreună cu Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și Universitatea din București, în parteneriat cu Asociația Slaviștilor din România, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Uniunea Ucrainenilor din România, organizează și în acest an conferința internațională „Slavistica românească și dialogul culturilor – 2017” în zilele de 22 și 23 septembrie.

Evenimentul se constituie într-o manifestare de mare amploare, la care participă colegi universitari și cercetători științifici de renume atât din țară, cât și din străinătate – Bosnia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria. Comunicările celor aproape 100 de participanți se regăsesc în programul care poate fi consultat aici. Fisier de tip .pdf ! Program conf. slavistica 2017 

În afară de cele trei secțiuni clasice – literatură, lingvistică, mentalități –, conferința mai găzduiește, în atmosfera de dialog cultural care o caracterizează, conferința consacrată scriitoarei slovace Božena Slančíková-Timrava, o alta dedicată scriitorului ucrainean Osîp Makovei, celebrați la aniversarea a 150 de ani de la naștere, precum și conferința anuală a Comisiei de balcanistică de pe lângă Comitetul Internațional al Slaviștilor, găzduită pentru prima dată de țara noastră.

 

Antoaneta Olteanu

 

 

CONCERT UMANITAR `IMPREUNA PENTRU LUCA`

Luca Urduban este baietelul unei prietene. Abia peste o saptamana va implini 3 ani si deja se lupta cu o boala ingrozitoare - tumoare renala bilaterala / tumoarea Wilms.

In prezent, Luca urmeaza un tratament cu citostatice la Spitalul Fundeni, urmand ca apoi sa se opereze intr-o clinica din Franta. Suma minima necesara pentru operatii si tratament este de 100 000 de euro. 

Pentru a putea dona, exista urmatoarele variante:
- Un SMS, la nr. 8828, cu textul LUCA (valoarea unui SMS este de 2 euro);
- Licitații, vânzări, donații pe grupul public pe FB "Împreună pentru Luca”;
- donație direct în unul dintre conturile lui URDUBAN LUCA – titular cont umanitar 
RO82RNCB0484154567960001 (cont RON)
RO55RNCB0484154567960002 (cont EURO)
Swift: RNCB RO BU
Banca: Banca Comerciala Romana
Bd. Regina Elisabeta nr. 5 sector 3 Bucuresti cod 030016;
- sau, pentru cei din străinătate, CONT PAYPAL urduban@yahoo.com

- participarea la spectacolul caritabil "Impreuna pentru Luca" din data de 28 iunie 2017, orele 19.00, Casa Universitarilor
Concert caritabil

EDIȚIA 2017 PROFESOR BOLOGNA

Cea de-a X-a ediţie a Galei Profesorului Bologna a avut loc la BucureștiPalatul Cotroceni, în data de 19 mai 2017. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Asociația Studenților la Sociologie și Asistență Socială din Universitatea din București (AS-SAS), organizaţie membră a ANOSR.

Prima etapă a proiectului constă în pregătirea studenţilor evaluatori, care alături de colegii lor din anii anteriori, au evaluat profesorii nominalizaţi de studenţii din România. Astfel, în perioada 3-5 martie 2017, s-au desfășurat ateliere de formare ale studenţilor evaluatori în şase centre universitare: București, Baia Mare, Galați, Iași, Sibiu și Timișoara. În cadrul acestora, studenţii au aprofundat conceptul de Învăţământ Centrat pe Student, și-au completat cunoştinţele referitoare la Procesul Bologna. Începând cu 27 februarie şi până în 19 martie 2017, studenţii au nominalizat pe site-ul www.profitari.ro, cadrele didactice pe care le consideră demne de a primi distincţia de Profesor Bologna. Concomitent, până în 1 aprilie 2017, studenţii evaluatori au parcurs trei mari etape în încercarea de a descoperi acei profesori care să merite acest titlu. În primul rând au participat la cursurile/seminariile profesorului nominalizat, fără a perturba activitatea normală a orelor, pentru ca, mai apoi, aceștia să poarte discuţii cu studenţii care participă la cursurile/seminariile profesorului în cauză. Ulterior, după o documentare suplimentară, studenții evaluatori au avut o discuţie mai amplă cu profesorul nominalizat, urmând ca în baza unei metodologii de evaluare suficient de complexă pentru a se evita anumite aprecieri subiective din partea studenților evaluatori, aceștia să decidă dacă profesorul merită sau nu decernarea titlului de Profesor Bologna.

Distincţiile de Profesor Bologna au fost decernate în cadrul Galei Profesorului Bologna, în data de 19 mai 2017, la Palatul Cotroceni, București

MENȚIONĂM CĂ LA ACEASTĂ EDIȚIE, 2017, AU FOST NOMINALIZAȚI ȘI COLEGII NOȘTRI: conf. dr. MIHAI NISTOR și lector nativ din Cehia, ALENA KLIMEŠOVA.

ÎN EDIȚIA DIN 2014 a fost nominalizată prof. dr. ANTOANETA OLTEANU.

FELICITĂRI!

 


 

In memoriam

CORNELIU BARBORICĂ

(1931-2017)

Departamentul de Filologie Rusă și slavă anunţă cu regret trecerea în nefiinţă, după o grea suferință, a profesorului univ. dr. Corneliu Barborică, decan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine (1971-1975), profesor emerit al Universității din București (2012), renumit bohemist, slavist, cercetător, istoric, teoretician și critic literar, autor a mai multor monografii şi culegeri de studii, manuale universitare şi preuniversitare, dar și poet, prozator, traducător, publicist, om de cultură care și-a dedicat întreaga viață activității didactice, științifice în slujba edificării punților culturale româno-slave.

Dispariția sa lasă un mare gol, o responsabilitate pentru generațiile tinere dar o frumoasă moștenire culturală pentru care a lucrat până în ultima clipă.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

 

 

 

Sesiunea științifică „Genii și arte poetice”, 5 mai 2017, București

 

 Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Departamentul de Filologie Rusă și Slavă, în colaborare cu Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România vă invită să participați la sesiunea științifică Genii și arte poetice, 5 mai 2017.
Sesiunea ştiinţifică este dedicată Anului internaţional A.S. Puşkin , însă tema propusă de noi este deschisă abordării oricărui autor rus/ slav ori din alte spaţii culturale, precum şi altor discipline conexe.

Manifestarea presupune următoarele direcţii tematice :

1. Sub semnul lui A.S. Puşkin ( Romantismul universal; Realismul universal; Puşkin şi literatura universală; Drama individului în raport cu puterea autocrată; Condiţia geniului – între grandoare şi decădere etc .)

2. Arte poetice. Stiluri auctoriale.

3. Limbi şi mentalităţi.

Fisier de tip .pdf ! Program sesiune Puskin 2017  

Zilele filmului croat

limba slovena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact departament

Adresa: Str. Pitar Moș, nr. 7-13, București

departament din:
Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.

Conducere

Director:  Prof. Dr. Octavia NEDELCU
Director adj.:  
Secr. Dep.:  Mariana Ileana ANDREI
Pagină actualizată la 15 Noiembrie 2017.