Noutăți 2016

 

Noaptea culturala polona

Proza contemporana slovaca


Invitatie la zilele culturii sarbe 1

Invitatie la zilele culturii sarbe 2

 

Anunt slovana 1

Anunt slovena 2

 

   Doamna conf. dr. Dagmar Maria Anoca de la Departamentul de Filologie Rusă și Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București este laureata de anul acesta a Premiului de Aur pentru poezie al Maticei Slovenska din Slovacia. Ceremonia de decernare a avut loc în data de 8 iunie 2016 la sediul Maticei Slovenska din orașul Martin, Slovacia.

   Tot atunci i s-a acordat Premiul de Aur al Maticei Slovenska domnului prof. univ. dr. Corneliu Barborică, renumit bohemist și slavist, actualmente la pensie, pentru opera omnia de promovare a culturii slovace, medalia fiind preluată de d-na conf. dr. Dagmar Maria Anoca.

Vă invităm să participați la lansarea volumului omagial In honorem Dagmar Maria Anoca cu prilejul aniversării a 65 de ani, care va avea loc în data de 24 septembrie 2016 în Sala de Consiliu a FLLS din str. Pitar Moș, nr. 7-13.

Volumul omagial In honorem Dagmar Maria Anoca


Patocka fenomenolog

Stimaţi colegi, dragi studenţi, 

La iniţiativa doamnei Lucia Anna Trubačová, anul acesta, s-a organizat prima ediție a Școlii de Vară de Limba Slovacă pentru studenții Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, 
Aj v lete po slovensky! 

Letná škola slovenského jazyka a reálií na Fakulte cudzích jazykov a literatúr 

Univerzity v Bukurešti 

Studenții Secției de Limbă și Literatură Slovacă au avut șansa de a aprofunda cunoștințele de limba slovacă în compania lectorului slovac, pregătindu-se, astfel, pentru Școala de Vară de la Bratislava. 

O felicităm pe Lucia Anna Trubačová pentru această inițiativă, iar studenților le urăm 

„Succes și spor la învățat!” 

Veľa úspechov a zdaru pri učení sa! 

 

                                                       Departamentul de Filologie Rusă și Slavă 

                                                        Facultatea de Limbi și Literaturi Străine 

                                                                  Universitatea din București

 

 

Domnul profesor univ. dr. Constantin Geambaşu, de la Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din Bucureşti este laureatul de anul acesta al marelui premiu „Transatlantic” din Polonia. Acesta este un premiu pe care, începând din anul 2005, Institutul Cărţii din Cracovia îl acordă anual celui mai de seamă promotor al literaturii şi culturii polone în lume, persoanei care are realizări deosebite în acest domeniu. Laureaţi pot fi traducători, editori, critici, agenți culturali. Premiul constă în 10 mii de euro şi o statuetă realizată de arhitectul polonez Lukasz Kieferling.

 

Decernarea Premiului a avut loc în aula Collegium Maius a Universităţii Jagiellone din Cracovia. Premiul a fost înmânat de către Dariusz Jaworski, Directorul Institutului Cărţii, în prezenţa a peste o sută de invitaţi: diplomaţi, cadre didactice, cercetători ştiinţifici, traducători, critici literari, editori, redactori, ziarişti etc. Fesitivitatea a avut un amplu ecou mediatic.


 

La 17 iunie, în cadrul celei de-a douăzecea sesiuni jubiliare de premiere de la Praga, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe i-a acordat d-nei profesor dr. Anca Irina Ionescu într-un cadru festiv  premiul Gratias agit pentru „promovarea bunului nume al Republicii Cehe în străinătate“. Deocamdată, domnia sa este primul român care se bucură de această onoare, acordată cu motivaţia că este singurul străin care a pus la dispoziţia publicului din ţara sa cele mai importante producţii literare şi culturale cehe, acoperind o perioadă de 700 de ani.
Diploma

Stimați colegi, dragi studenți, 

            Cu ocazia încheierii anului universitar 2015-2016, colega noastră, Doamna conf. dr. Dagmar Maria Anoca, a acordat un premiu celui mai bun student al Secției de Limbă și Literatură Slovacă, promoția 2016. Laureatul, Ninel Țițeică, a absolvit specializarea slovacă-hindi, fiind unul dintre cei mai talentați studenți slovaciști. Prin premiul acordat în memoria părinților săi, dascăli mult prețuiți în comunitatea slovacilor din România, Doamna Dagmar Maria Anoca dorește să aducă un omagiu limbii și culturii slovace. 

            Primul liceu slovac din România, Liceul „Jozef Gregor Tajovský” din Nădlac, reprezintă matricea culturală a comunității slovace din țara noastră, iar învățătorul Ioan Vasile Anoca, român de origine, tatăl Doamnei Dagmar Maria Anoca, a fost primul director al acestui liceu în timp ce mama sa, Mária Anoca (născută Suchanská), profesoară, a predat atât la secția de română, cât și la secția de slovacă din cadrul acestui liceu. 

            Limba slovacă se predă la Universitatea din București de peste de 70 de ani. Un rol important l-a jucat, desigur, și Liceul „Jozef Gregor Tajovský” din Nădlac, ai cărui absolvenți au devenit studenții noștri, asigurând, la rândul lor, continuitatea comunității slovace din România. De aceea, premiul acordat de Doamna Dagmar Maria Anoca este mai mult decât un  gest simbolic, este vocea „de dincolo” a părinților devotați creșterii limbii slovace sau poate o rugăciune șoptită nouă, celor care putem duce mai departe tradiția predării limbii slovace la Universitatea din București. 

            Vă mulțumim, stimată Doamnă conf. dr. Dagmar Maria Anoca. 

 

                                                      Departamentul de Filologie Rusă și Slavă 

                                                        Facultatea de Limbi și Literaturi Străine 

                                                                  Universitatea din București

 

Eveniment literar_Biblioteca Nationala a Romaniei

Lansări BOOKFEST 

 

miercuri 1 iunie

18.30

18.30 Articole din Cuvântul lui Nae Ionescu, de Mihail Sebastian, antologie și prefață de Miruna Lepuș. Ed. Vremea.

Invitați: Sorin Lavric, Miruna Lepuș, Silvia Colfescu, Irina Ionescu

Cafeneaua literară Origo, Pavilion C1

 

joi 2 iunie

18.00

 

 

 

 

 

 

Juan Pedro Monferrer Sala, Creştinătatea arabă orientală, traducere din limba spaniolă Anca Irina Ionescu, editor coordonator Ioana Feodorov , Ed. Vremea

Cafeneaua literară Origo, Pavilion C1

Invitați: Ioana Feodorov, Irina Ionescu, Silvia Colfescu

 

19.30

Maria Montessori, Educație și pacetraducere din limba italiană de Anca-Irina Ionescu

Invitați: Georgeta Filitti, Mariana Uliță, Anca-Irina Ionescu, Miruna Lepuș

Cafeneaua literară Origo, Pavilion C1

 

vineri 3 iunie

16.30

Jan Patočka, Eseuri eretice. Traducere din limba cehă şi prefaţă: Anca Irina Ionescu

Editura Herald – Standul Editurii

Invitaţi: Adrian Niță, Irina Ionescu

 

sâmbătă 4 iunie

12.00

M. Bader, Sexualitatea masculină. Traducere din limba engleză Anca Irina Ionescu

Ed. Herald Standul Editurii

Invitaţi: Adrian Niță, Irina Ionescu

 

 

15. 30

 

Romano-Bohemica, Numerele IV, V, VI

Ed. Universităţii Bucureşti

Avem plăcerea să vă invităm la lansarea numerelor IV, V și VI ale publicației Romano-Bohemica.

Coordonatorul colecţiei: Conf. dr. Sorin Paliga

Redactarea vol. IV-VI Mircea Dan Duţă, PhD, fost director al ICR Praga

Editura Universităţii din Bucureşti, Romexpo Pavilion C 4, în cadrul Consorțiului Universitaria.

Moderator: Irina Ionescu

 

 

16.30

L. N. Tolstoi, Spovedanie. Traducere din limba rusă: Anca Irina Ionescu.

Ed. Herald

Standul Editurii

Invitaţi: Irina Ionescu, Ioana Socolescu

 

 

18.00

Elena Liliana Popescu, Audio book Trei poeme din Europa în toate limbile Uniunii Europene Ed. Herald

Standul Editurii

Moderator: Irina Ionescu

 

duminică 5 iunie

 

 

 

 

 

 

Avem totodată plăcerea să vă anunţăm apariţia lucrării: A.P. Cehov, Duelul. Dramă la vânătoare. Traducere din limba rusă: Anca Irina Ionescu. Prefaţă Camelia Dinu, Editura Corint, 2016.

 

Lansare traducere Cehov

 

Lansare - Cartea de poezie

Avem plăcerea să vă invităm la lansarea numerelor IV, V și VI ale publicației Romano-Bohemica. Numerele sunt dedicate traducerilor din literatura cehă în limba română și traducerilor din literatura română în limba cehă. Coordonator și redactor: Mircea Dan Duță, PhD, fost director al ICR Praga.

Romano-Bohemica este o publicație anuală, dedicată promovării relațiilor culturale dintre România și spațiul central-european, preponderent dintre România și Cehia. Apare sub egida Departamentului de Filologie Rusă și Slavă al Universității din București, redactor: conf. dr. Sorin Paliga.

Lansarea va avea loc în cadrul Bookfest 2016, sâmbătă 4 iunie orele 15.30, la standul Editurii Universității din București, Romexpo Pavilion C 4, în cadrul Consorțiului Universitaria.

Vor vorbi despre proiect: prof. dr. Anca Irina Ionescu (Universitatea din București), Dinu Flămând

(RFI) și Claudiu Komartin, scriitor.

 

Lansarea numerelor IV, V și VI ale publicației Romano-Bohemica

INVITATIE 

Cu prilejul sărbătoririi Sfinților apostoli, frații Chiril și Metodie, din data de 24 mai, decretată ca Ziua culturii bulgare, Asociația bulgarilor din România împreună cu Secția de limba și literatura bulgară din cadrul Departamentului de Filologie Rusă și Slavă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București vă invită să participați începând cu ora 17.00 în sediul Asociației bulgarilor din România (strada Doamnei nr. 14-16 din Centrul vechi) la următorul program de manifestări culturale: 

1. Chiril și Metodie în Europa  secolului al IX-lea – conferință susținută de dl. Grigor Grigorov, lector în cadrul secției de limbă și literatură bulgară. 

2. Cuvânt despre Sfinții cei întocmai cu Apostolii Chiril și Metodie  - rostit de arhimandritul ieromonarh Victor (domnul Vihren Mutafov). 

3. Cântece autentice bulgarești din regiunea Ruse.

Vă așteptăm la un pahar de vin să împărtășiți cu noi bucuria acestei sărbători. 

                                                                                                     Grigor Grigorov

 

 

 

Invitatie la eveniment „Ziua limbii slovace”

 

eveniment cultural joi, 12 mai 2016

 

Omagiu Anca Irina Ionescu

 

Afis concurs

 

carte

 

 

Eveniment cultural_Arta shakespeareana a cuvantului

eveniment cultural_filmul sloven

Afis ceha

 

invitatie 21 martie 2016

seara filmului sloven_imagine 1

Lectoratul de limba slovenă vă invită vineri, 18. 3. 2016, ora 16:00, la Cabinetul de limba cehă/slovenă (FLLS, Str. Pitar Moş 7–13 - parter), pentru a viziona filmul

 

Razredni sovražnik

                                               („Class Enemy”)     

film cu subtitrare în limba engleză

 

seara filmului sloven_imag.2

 

Colocviul „Limbajul fotografic”

 

Vineri, 11 martie 2016, la ora 16.00, la Sala de Consiliu, va avea loc colocviul „Limbajul fotografic”, invitatul nostru fiind fotoreporterul Florin Ghioca, corespondent al celei mai mari agenții foto din Franța, „Hachette Photos Presse”, autor al unor impresionante fotoreportaje din zone de conflict 

(Afganistan, Israel, Palestina), fost ziarist acreditat la sediul ONU din New York. 

Prezența dumneavoastră ne-ar onora și ne-ar bucura. 

Vă așteptăm cu drag.

Marilena Felicia Luță (Țiprigan)

 

fotoreportaje din zone de conflict  (Afganistan, Israel, Palestina)

 

 

Pagină actualizată la 04 Ianuarie 2017.