Limba si literatura bulgara

 

Studenții secției de Filologie bulgară, specializarea A si cei care învață limba bulgară ca limba a treia, secția Traducători  beneficiază  în fiecare an de burse Erasmus + , studii semestriale, in Bulgaria, la Sofia, Shumen, Veliko Târnovo. Aceste burse se acordă studenților integraliști. Acolo beneficiază de un profesor îndrumător, care le coordonează activitatea și îi ajută să își perfecționeze cunoștințele de limbă, literatură, civilizație și istorie, în funție de domeniul ales.

 De asemenea au posibilitatea să participe la Cursurile de Vară organizate de universitățile partenere – Sofia (www.slav.uni-sofia.bg) și Veliko Târnovo (www.uni-vt.bg)). Studenții își vor îmbunătăți cunoștințele de limbă, vor audia prelegeri de lingvistică, cultură, istorie, vor participa la mese rotunde  unde se vor discuta probleme de religie, demografie, ecologie. Sunt incluse cursuri de dansuri populare, proiecții de film, excursii la diverse obiective istorice și turistice. Cursurile durează 3 săptămâni și sunt subvenționate de Ministerul Învățământului din România. Pregătirea, organizarea și punerea în practică sunt susținute de Facultatea de Filologie Slavă  din cadrul Universității de la Sofia și Veliko Târnovo. Candidații trebuie să de pună dosarul la Agenția de Credite și Burse de Studiu (www.roburse.ro). Deoarece locurile sunt limitate, bursele se acordă pe baza unui concurs organizat în cadrul secției.

Bulgaria

Bulgaria este țara vecină României, care deține 300 km. din țărmul Mării Negre, cea mai lungă frontieră a României fiind cea cu Bulgaria – 600 km. Țara are o suprafață de 110.000 Km² și șapte milioane de locuitori. Capitala Bulgariei este orașul Sofia, cu o populație de aproximativ două milioane de personae, situată la 600 m. deasupra nivelului mării. Limba oficială este limba bulgară, iar religia tradițională este creștinismul ortodox. Bulgaria este republica parlamentară. Țara este membru al Uniunii Europene de la 1 ianurie 2007. Moneda națională este leva bulgară, care este echivalent cu 2.2 lei.

Harta Bulgariei

Geografia Bulgariei

Deși este o țară mica, Bulgaria are un relief destul de variat, caracteristic geografiei peninsulelor sudice ale Europei.

In Bulgaria se află cel mai înalt vârf din Balcani și anume, Vârful Musala cu altitudinea de 2925 m., din Munții Rila. Muntele este situat în sud-vestul Bulgariei și are un relief alpin tipic, cu vârfuri înalte de zăpadă și lacuri de munte adânci. Cele mai faimoase sunt cele 7 lacuri din Rila, lângă care este se află și telescaunul/telegondola. Al doilea cel mai înalt munte din Bulgaria (și al treilea din Balcani, după Olimp), Pirin, cu cel mai înalt vârf, Vihren având altitudinea de 2914 m. este cunoscut ca fiind cel mai frumos munte din Bulgaria. Cel mai lung munte din Bulgaria este numit Stara Planina, cu vârful cel mai înalt ,Botev – 2376 m, cunoscut și sub numele de Balkan și care a dat numele întregii peninsule – Peninsula Balcanică. Muntele este situat pe toată întinderea Bulgariei de la vest la est, fiind paralel cu raul Dunării și despărțind Bulgaria de sud si de nord. În Bulgaria extista două mari campii – Câmpia Dunării și Câmpia Traciei, precum și multe câmpuri foarte înalte, din care unul este situat in Sofia.

Bulgaria are un climat dinamic pentru ca prin țară trece frontiera dintre zona de climat mediteran și temperat. Pentru coasta Mării Negre și văile sudice sunt caracteristice iernile blânde și ploioase și verile calde. În zonele montane, iarna este rece și cu zăpadă, iar vara este ploaioasă. În luna ianuarie, în Sofia, temperatura medie este de -2 grade, iar în luna iulie, 26 de grade.

 Pirin


Istoria Bulgariei

Bulgaria este una dintre cele mai vechi țări din Europa. Anul fondării – 681 este anul în care protobulgarii conduși de hanul Asparuh, în alianță cu cneazii slavi au caștigat lupta împotria Bizanțului și stabilesc formarea statului în partea de sud a Dunării.

Formarea poporului bulgar este un proces îndelungat a coeziunii dintre  protobulgari, slavi și  populația daco-tracica. De o importanță deosebită în Epoca Medievală sunt cele doua fapte istorice.Prima este legată de creștinarea Bulgariei  de către conducatorul Sfântul  Țar Boris-Mihail în anul 886,iar a doua de sosirea ucenicilor Chiril si Metodie care au purtat cu ei biblia tradusă în slavona și  abecedarul  slav consolidat al Romei. Prin acest lucru  este aprobată cultura creștină din modelul bizantin, astfel Bulgaria se transformă în prima  țara slavă  utlizând pentru cult și administrație limba slavă  și traditia literară proprie.

Speciala apropiere istorica  dintre bulgari și români se dezvolta între secolele XII-XIV, atunci când teritoriul dintre Dunăre si Carpați a devenit centrul cultural și administrativ al capitalei Bulgariei, orașul Târnovo. Pe o parte din teritoriile  României de astăzi se dezvoltă  aceiași cultură pentru Bulgaria și România.

Veliko Târnovo-capitala Bulgariei Medievale.


Din anul 1396 pâna în 1878 Bulgaria s-a aflat sub stăpânire otomană. În primele secole ale stăpânirii otomane , teritoriile relativ libere din Țara Românească și Moldova au dat în primire cei mai mulți călugări bulgari, artizani, grădinari și revoluționari.În Romania s-au găsit și relicve bisericești aduse din Bulgaria precum moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Dimităr Basarbovski. În timpul secolului  al XIX lea Bucureștiul devine cel mai important oraș pentru imigratia bulgăreasca. Aici se dezvoltă pe scară largă activități de publicare,consolidare și activități revoluționare.În București își au reședința in perioada emigrației eroii naționali ai Bulgariei Hristo Botev și  Vasil Levski.

La începutul secolului XX Bulgaria și Romania au, deasemenea ,o soartă similară. Ambele țări au  trăit época comunista și postcomunista și au aderat împreună la UE și NATO.

 

Limba bulgară

Limba bulgară este o limbă indo-europeană a familiei limbilor slave și are legătură cu sârbă, polonă, rusă, etc. Limba bulgară este scrisă cu litere chirilice, alfabetul chirilic în sine a fost creat în Bulgaria. Limba bulgară modernă este un descendent al slavonei vechi, pe care bulgarii o numesc bulgara veche deoarece este originiară din ținuturile bulgare. Dintre toate limbile slave doar limba bulgară are o structură mai degrabă prepozițională decât cazuală. Acest fapt gramatical o apropie mai mult de limba engleză sau italiană și o îndepărtează de limba rusă. Între limba bulgară și română există mai multe asemănări atât la nivel lexical, cât și la nivel gramatical, în secolele trecute bilingvismul bulgaro-român a fost un fenomen obișnuit pe ambele maluri ale Dunării. În România, astăzi, limba bulgară vorbită de catolicii bulgari din Banat, precum și în unele sate din sudul României precum comuna Izvoarele, Valea Dragului, Băleni Sârbi și altele. Cei fluenți în limba bulgară pot înțelege în mod liber și să vorbească limba macedoneană care s-a separat de bulgară la mijlocul secolului al 20-lea.

Pentru lingviști, limba bulgară este interesantă și importantă, cu dialecte detaliate variate, relicve ale limbii slavone vechi și cu fenomene exotice influențate de limbile învecinate.

Bulgarii sunt oameni inimoși și sensibili, într-o conversație o mare parte din informații sunt transmise prin intonație, gesturi și expresii faciale. În limba bulgară se trece foarte repede la „tu”. Trebuie să știe că, în Bulgaria, clătinând din cap de sus în jos este un semn de negare și nu de aprobare.

Obiective turistice din Bulgaria

În Bulgaria se ajunge ușor și comod, ceea ce o face o destinație turistică atractivă. În Bulgaria există stațiuni excelente la malul mării, aproape de capitala românească. Pentru români mai cunoscut este litoralul de nord al Mării Negre. Stațiunile din jurul orașului Varna precum Albena, Constantin și Elena, Nisipurile de Aur, nu au nevoie de reclamă, întrucât sunt populare la nivel european și mondial. Partea de sud a litoralului, mai puțin cunoscut, are de asemenea condiții foarte bune de relaxare. Munții bulgărești au condiții bune pentru sporturile de iarnă. Stațiunile de ski Bansko, Borovets și Pamporovo au parte de faimă la nivel european. În timpul verii, munții oferă trasee nemaipomenite. Bogăția izvoarelor minerale a dezvoltat gloria balneologică a stațiunilor precum Velingrad și Sandanski. În ultimii ani au renăscut vechile drumuri de pelegrinaj, iar mănăstirile bulgărești sunt vizitate de mulți credincioși.

În Bulgaria sunt obiective istorice și arheologice din toate epocile civilizației. Aflată între Est și Vest, între creștinism și islam, în țară sunt rămase artefacte și urme din toate civilizațiile. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt Mormântul tracic de la Kazanlăk, Teatrul Antic din Plovdiv, biserica Boiana, bisericile și casele din orașul Nesebar, geamia Tombul din Shumen, sinagoga din Sofia și multe altele. Merită să încercați bucătăria bulgărească și vinurile din Bulgaria, veți fi mulțumiți de servirea de calitate și de prețurile mici.

Mănăstirea Rila


Un accent deosebit pentru vizitatorii români din Bulgaria sunt câteva obiective legate de istoria generală a Bulgariei și a României. Acestea sunt, de exemplu, castelul reginei Maria din Balchik, orașul medieval Tarnovgrad și satul Grivița de pe lângă Pleven.

Balchik

 

 

 

 

 

Pagină actualizată la 22 Mai 2017.