Ziua Franco-Arabă

 

 

Miercuri, 27 martie, Institutul Francez din Bucureşti a găzduit Ziua Franco-Arabă, eveniment organizat de către secţia de limba arabă şi departamentul de limba franceză din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi care s-a numărat printre festivităţile prilejuite de Luna Francofoniei.

Ziua Franco-Araba

Ziua Franco-Arabă a debutat cu un discurs inaugural al coordonatorului acţiunilor Alianţei Franceze din România, Jaques Bortuzzo, discurs urmat de o serie de conferinţe vizând lumea arabă şi spaţiul francofon. Prima intervenţie a aparţinut dr. Grete Tartler, profesor colaborator în cadrul programului de masterat Spaţiul Islamic – limbi, culturi, mentalităţi, care a subliniat rolul limbii franceze în transmiterea patrimoniului cultural arab. Această primă conferinţă a fost urmată de cea a lect.dr.Laura Sitaru, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, care a avut ca punct de plecare nuvela Le dernier immigré a scriitorului marocan Tahar ben Jelloun. Conf. dr. Toader Saulea, de la Departamentul de Limbă Franceză al Universităţii din București, a ţinut o alocuţiune despre valorile francofoniei. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezenţa prof. dr.Liviu Franga, decanul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, al cărui discurs a reliefat punctele comune ale civilizaţiei mediteraneene care cuprinde atât spatiul arab, cât şi cel francez.

Ziua Franco-Araba Poezie

Evenimentul a continuat cu un spectacol de poezie, muzică şi dans, care a reunit repere culturale atât ale spaţiului arab cât şi ale celui francez. Asist. drd. Gabriel Biţună şi Antonia Maftei, studentă în anul al doilea la secţia de arabă, au recitat al-Mu‘allaqa, Oda suspendată a poetului preislamic Imru’ Al-Qays în limba arabă şi în traducerea marelui arabist francez Pierre Larcher. Poemul L’invitation au voyage de Charles Baudelaire a fost recitat în limbile franceză şi arabă de către Laura Lungu şi Daniel Petre, studenţi ai secţiei de arabă.

Ziua Franco-Araba Andreea Padure

Andreea Pădure, studentă în anul al treilea la secţia de arabă, a emoţionat publicul cu interpretarea cântecelor A‘tinī n-nāy wa ġanni, pe versurile celebrului poetului libanez Jubran Khalil Jubran şi Ne me quitte pas, din repertoriul binecunoscutului cântăreţ belgian Jacques Brel. Spectacolul a mai cuprins un tango pe muzică arabă interpretat de Nura Shaban şi Chicoş şi proiectarea scurt-metrajului Ali’s Film, prin bunăvoinţa ambasadei Emiratelor Arabe Unite.

În încheiere, publicul a fost invitat să participe la un concurs de cultură generală pe tema convergenţelor dintre cultura arabă şi cea franceză, realizat de Isabelle Dragănescu, Andra Cîrstocea şi Mădălina Gălie. Cei mai buni trei cunoscători ai spaţiului arab şi francofon au fost răsplătiţi cu premii constând în recente traduceri în limba română din literatura arabă apărute în colecţia Alif de la editura Ars Longa şi cărţi pe tema valorilor francofoniei.

Ziua Franco-Araba

După specacol, publicul a fost invitat în holul Institutului Francez unde a putut fi admirată o expoziţie de caligrafie arabă semnată de Antonia Maftei, expoziţie pe tema împrumutului lingvistic din limba arabă în limba franceză.

Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail oferit de Asociaţia de Cooperare Româno-Marocană şi ambasada Emiratelor Arabe Unite, țară cu statut de observator în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Regia întregului eveniment a fost realizată de prep.drd. Georgiana Nicoarea, lect. Frédéric Bonnor şi lect. Claire Lefèvre.

 

 

 

 

 

 

Pagină actualizată la 29 Martie 2013.