PCE117-2011

 

Titlul proiectului:
Mecanisme celulare si moleculare ale neuropatiei diabetice:implicatii ale sistemului imun si a agentilor de glicare

Rezumatul proiectului:
Neuropatiile periferice sunt foarte frecvente la pacientii diabetici, afectand pana la 60-66% din persoanele care sufera de diabet de tip I si II. In prezent nu sunt foarte bine intelese mecanismele generatoare de durere in diabet. Recent s-a propus ca agentul de glicare inalt reactiv metilglioxal (MG) si sistemul imun ar putea avea un rol. In acest proiect ne propunem sa identificam mecanismele celulare si moleculare prin care MG produce hiperexcitabilitate in culturile de neuroni spinali si sa investigam interactia dintre MG si alti agenti de glicare pe mai multe subtipuri de canale TRP (TRPV1-4, TRPM8 si TRPA1) care sunt activate de schimbari ale temperaturii mediului si ar putea fi asociate cu simptomele de picioare fierbinti, picioare reci si hiperalgezie termica ale neuropatiei diabetice. In plus, nu este clar inca din datele existente daca sistemul imun are o contributie tranzitorie, doar la inceputul leziunii diabetice, sau continua. In acest proiect ne propunem sa identificam tipurile de celule imune care sunt active in ganglionii spinali de sobolani si in maduva spinarii, si care citokine sau chemokine actioneaza local in animalele cu neuropatie spontana sau diabetica in stadiile sale initiale. Suntem fermi convinsi ca rezultatele acestui proiect vor conduce la o mai buna intelegere la nivel celular si molecular a evenimentelor timpurii implicate in neuropatia diabetica dureroasa.

Obiectivele generale si rezultatele estimate a fi obtinute
1. Identificarea mecanismului prin care metilglioxalul induce hiperexcitabilitate in culturi de neuroni senzitivi de soarece.
2. Determinarea tipurilor de celule immune care sunt active in ganglionii spinali de sobolani si in maduva spinarii in etapele timpurii ale neuropatiei diabetice dureroase.
3. Investigarea interactiei dintre metilglioxal si canalele TRP termosensibile, ca un posibil mecanism ce ar explica sensibilitatea termica anormala asociata cu neuropatia diabetica.
4. Identificarea citokinelor si chemokinelor care actioneaza local in ganglionii spinali de sobolan si in maduva spinarii in etapele timpurii ale neuropatiei diabetice dureroase.


Institutia coordonatoare:
Universitatea Bucuresti,
050107, Bd M. Kogălniceanu nr. 36-46,
Bucuresti - Sector 5
tel. +40-21- 307 73 00, fax +40-21- 313 17 60

Autoritatea contractanta: 
UEFISCDI

Durata proiectului: 36 luni

Planul de realizare - Fisier de tip .doc ! PCE117-2011 plan realizare

Bugetul proiectului – 1500000lei

Datele de contact ale directorului de proiect:
Conf.Dr. . Violeta Ristoiu
Universitatea Bucuresti
Facultatea de Biologie
Departmentul de Anatomie, Fiziologie si Biofizica
Splaiul Independentei 91-95, sector 5, Bucuresti
Tel: 0040-21-3181574
Fax: 0040-21-3181573
Email: v_ristoiu@yahoo.com 

 

 

 

 

 

 

Pagină actualizată la 11 Iunie 2013.