Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

A apărut numărul XVIII/2018 al revistei Romano-Arabica, publicaţie a Centrului de Studii Arabe al Universităţii din Bucureşti. Numărul curent cuprinde o selecţie a lucrărilor prezentate în cadrul conferinţei internaţionale Geographies of Arab and Muslim Identity, organizate la Bucureşti, în perioada 15-16 septembrie 2017, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea secţiei de limba şi literatura arabă la Universitatea din Bucureşti. Numărul curent este îngrijit de Laura Sitaru.

Romano-Arabica apare anual fără întrerupere din anul 2001, ajungând astfel la cel de-al XVIII-lea număr şi impunându-se la nivel internaţional în domeniul studiilor de arabistică ca una dintre publicaţiile de referinţă. Romano-Arabica şi-a dobândit acest loc în domeniul arabisticii mondiale prin calitatea materialelor publicate –  în limbile arabă, franceză, engleză, germană – devenind un titlu obligatoriu în bibliografiile şi curricula universităţilor din Occident unde se studiază limba arabă.

De asemenea, comitetul ştiinţific al revistei este creditat de mari personalităţi ale domeniului, membri în academiile ţărilor din care provin, cum ar fi francezul Pierre Larcher, libanezul Ramzi Baalbaki, germanul Otto Jastrow, arabişti cu cariere recunoscute a căror contribuţie la menţinerea nivelului înalt al revistei este esenţială. Revista Romano-Arabica este indexată în baze de date internaţionale, relevante pentru domeniu, din care amintim Index Islamicus, Brill-Linguistic, Scopus şi EBSCO, şi se află în marile biblioteci ale lumii cum ar fi Institut du Monde Arabe (Paris), Biblioteca din Alexandria, INALCO, Biblioteca de la Vatican, Biblioteca SOAS (Londra), dar şi în bibliotecile universităţilor din ţările arabe. Credibilitatea revistei şi recunoaşterea ei internaţională în domeniul studiilor de arabistică au făcut posibilă organizarea la Bucureşti în ultimii ani a două importante conferinţe internaţionale – în 2015, conferinţa Asociaţiei Internaţionale de Dialectologie Arabă cu peste 150 de participanţi şi, în 2017, conferinţa dedicată literaturii arabe de călătorie, la care peste 80% dintre participanţi au fost din străinătate, universităţi arabe, americane și europene deopotrivă. Revista primeşte constant, spre recenzare, cărți de arabistică apărute la edituri precum Brill, Routledge, Harrasowitz, Cambridge University Press etc.

Revista Romano-Arabica fi accesată online aici.

Share This