Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Vineri, 25 mai 2018, Facultatea de Istorie a Universității din București, în colaborare cu Asociația Culturală Matricea Românească, organizează conferința „Sport, eroi, idoli şi modele. Simona Halep şi construirea mitologiei sportive în România contemporană”. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultății de Istorie (Bd. Elisabeta, nr. 4-12, etajul I).

Conferința va fi susținută de Teodor Burnar, doctorand în cadrul Şcolii Doctorale a Facultăţii de Istorie, și va fi moderată de prof. univ. dr. Mirela-Luminiţa Murgescu, cadru didactic la Facultatea de Istorie.

Sportivii au reprezentat, din cele mai vechi timpuri, un important element de raportare, ce personifică atât aspirații individuale, cât și năzuințe colective. De la atleții greci din Olimpia, având pentru o zi statut de Zeu și până la superstarurile sportului modern, care au legiuni de fani și caravane de sponsori la picioare, fenomenul sportiv a născut timp de aproape trei milenii la rând vii pasiuni, care – „cartografiate” așa cum se cuvine de studiile academice – pot contribui la înțelegerea mecanismelor mentale și culturale după care funcționează o societate, la înţelegerea mentalului colectiv şi mai ales a aşteptărilor, dorinţelor, temerilor, speranţelor unui grup uman.

Care sunt mecanismele care transformă sportivii în eroi sau modele? De ce are nevoie o societate să se legitimeze prin anexarea acestora? Care sunt mecanismele oficiale şi populare de transformare a sportivului (şi a sportului) în modele, idoli sau eroi? Ce mai reprezintă ei pentru societatea modernă, într-o goană permanentă după noutate, senzaţional, extraordinar? Care sunt mecanismele formale şi informale prin care sportivii sunt transformaţi într-un simbol sau marcă identitară?. Să nu uitam că sportul românesc a creat idoli: Ilie Năstase, Nicolae Dobrin, Patzaichin, Nadia, „Zeița de la Montreal” sau echipa Steaua, care ne-a făcut să ne simţim măcar şi pentru o clipă stăpânii Europei.

În ultimul timp, tenismena Simona Halep a generat şi generează discuţii tot mai aprinse, fiecare meci şi prestanţă sportivă fiind intens comentate în mediile de socializare, ridicând tot mai mult întrebarea: mai are nevoie societatea românească de eroi şi mituri, de figuri carismatice? Ce modele şi valori promovăm şi în ce forme, ce modele şi valori acceptăm şi în ce forme?

Acestea sunt câteva din întrebările pe care ne propunem să le dezbatem într-o întâlnire despre valori şi mituri sportive, despre mecanismele prin care societatea românească se raportează la fenomenul sportiv, despre modul în care se construiesc şi se deconstruiec idolii şi eroii în lumea actuală.

Teodor Burnar a debutat în media la 19 ani, în 2006, ca jurnalist sportiv, devenind în următorul deceniu specialist în presa print şi online. A fost redactor-şef adjunct al revistei Sport Magazin şi a colaborat cu Federaţia Română de Fotbal, UEFA, Boom Sport One şi Eurosport. Din 2017 este doctorand al Facultăţii de Istorie cu un proiect de teză intitulat „Mituri, eroi, sportivi în România contemporană (2000-2015)”.

Share This