Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Miercuri, 16 mai 2018, va avea loc o nouă ediție a Cafenelei critice, în cadrul căreia vor fi reconstituite două biografii de românişti europeni. Evenimentul se va desfășura în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (Str. Nicolae Creţulescu).

Invitații acestei ediții sunt Victor Ivanovici și Bruno Mazzoni.

Amfitrionul Cafenelei critice va fi Ion Bogdan Lefter, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București, iar gazda evenimentului va fi Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Victor Ivanovici este un critic şi teoretician literar român, hispanist, care a emigrat în 1984 în Grecia, la Atena. Urmase încă din adolescenţă Liceul de limbă greacă din Bucureşti, publicase în 1979 o carte în Capitala elină, Triptic neoelen. Kavafis, Seferis, Sikelianos, cu un an înaintea debutului în volum la Bucureşti cu Formă şi deschidere. Odată stabilit pe pământul Vechii Elade, devine un veritabil mediator între cele două literaturi, traducând scriitori greci în limba noastră şi români într-a lor. A semnat echivalări mai ales de poezie, din Odysseas Elytis sau Kostas Karyotakis şi din întreaga noastră istorie literară. Şi-a continuat şi cariera de hispanist şi teoretician.

Bruno Mazzoni este un filolog italian, atras încă din studenţie, la Universitatea din Napoli, de limba, literatura şi cultura română, bursier în ţara noastră, apoi lector de limbă italiană la Universităţile din Bucureşti şi Cluj. Întors acasă, va preda la Universităţile din Calabria, Roma, Florenţa şi Pisa, unde a condus modulul de studii românistice. A participat la fondarea Associazione Italiana di Romenistica. S-a ocupat de Şcoala Ardeleană (în teza de licenţă) şi de faimosul „cimitir vesel” de la Săpânţa, în Le iscrizioni parlanti del cimitero di Săpânța (1999), a alcătuit, în colaborare cu Angela Tarantino, culegerea de studii Geografia e storia della civiltà letteraria romena nel contesto europeo (2010). I-a tradus în italiană – între alţii – pe Tudor Arghezi, Ion Barbu, M. Blecher, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Herta Müller, Mircea Cărtărescu.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1994-1998 în Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control, din nou la Club A şi la POINT, centru cultural/ „cultural hub”. De asemenea, Cafeneaua critică organizează şi ediţii „în deplasare”, în mijlocul evenimentelor culturale pe care le dezbate.

Share This