Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Universitatea din București lansează, începând cu luna februarie 2018, seria de interviuri cu laureații Premiilor Senatului UB. Inițiativa urmărește să promoveze realizările celor mai valoroși membri ai comunității academice, premiați în cadrul primei gale a Premiilor Senatului Universității din București. Evenimentul, care a avut loc în luna decembrie 2017, își propune să devină o tradiție a Universității din București și să aducă, an de an, recunoaștere performanțelor academice, în cercetare și în educație, ale profesorilor, studenților și alumnilor Universității din București.

„Premiile Senatului sunt, în primul rând, un omagiu adus meritului și performanței în lumea academică. Sunt o recunoaștere a excelenței și a excepționalității în lumea Universității din București, cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din România. Deși este normal să premiezi performanța de vârf, inițiativa noastră este mai degrabă o excepție și poate părea anormală într-un mediu academic românesc dominat de mediocritate, de generalizarea învățământului de licență și de master prin accesul facil la facultate al oricărui absolvent de liceu sau prin acordarea titlului de doctor nu doar celor merituoși, ci și plagiatorilor din politică sau din administrație.

Într-o societate în care ideile egalitariste s-au înrădăcinat puternic în perioada comunistă, Premiile Senatului sunt, în același timp, o formă de rezistență la prostie și mediocritate, răspunsul Universității din București la instalarea mediocrației la conducerea instituțiilor politice și administrative.

Ne dorim ca de anul viitor să lărgim participarea de la nivelul facultăților pentru înscrierea în competiția Premiilor Senatului, pentru a recunoaște diversitatea acestora și pentru a respecta și premia valorile, performanțele din fiecare dintre ele. Astfel, sperăm că se va asigura o bază de selecție și mai mare pentru marile premii acordate la nivelul Universității.

Îi felicit sincer pe toți premianții de anul acesta și îi aștept pe cât mai mulți colegi pe listele de candidați pentru premiile de anul viitor. Și îi asigur că cei mai buni dintre ei vor câștiga”, afirmă prof. univ. dr. Marian Preda, Președintele Senatului Universității din București.

Totodată, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, declară: „Sunt foarte fericit pentru că la sfârșitul anului 2017, pentru prima dată, grație extraordinarei inițiative a Senatului Universității am început proiectul „Gala Premiilor Senatului Universității din București” prin care omagiem excelența și meritul la Universitatea din București. Îmi doresc ca această inițiativă deosebită să fie și momentul relansării spiritului de competiție onestă în interiorul Universității din București, universitate care se singularizează în spațiul învățământului superior din România în primul rând prin faptul că este o instituție care are reguli clare, transparente, solide, consistente și procese care sunt predictibile.

Gala Premiilor Senatului Universității din București este, așadar, o recunoaștere a meritelor celor care într-adevăr au reușit să convingă prin eforturile și prin talentul lor în domeniul cercetării. Este gala celor care au dat tot timpul lor acestei Universități, care își propune să fie prima universitate a țării în educație, cercetare și formare. De altfel, în ultimii doi ani, Universitatea din București și-a consolidat poziția de lider național și, în același timp, a crescut foarte mult în credibilitate și vizibilitate în toate clasamentele internaționale.

În plus, acești ultimi doi ani au însemnat, înainte de orice, o perioadă în care am reușit să punem în funcțiune Institutul de Cercetări al Universității din București. Acum, ICUB este o certitudine și o promisiune de mai mult și de mai bine pentru anii următori, mai ales dacă luăm în considerare faptul că cercetători și profesori care nu au niciun fel de legătură cu spațiul românesc ne caută și vor să vină să lucreze împreună cu noi. De asemenea, cele câteva sute de programe de studiu pe care le avem, atât la licență, cât și la master, poziționează Universitatea din București ca fiind cel mai bun furnizor de educație și de cercetare în învățământul superior din România.

Consider că ne aflăm într-o falsă dilemă când trebuie să alegem între predare și cercetare. Afirm acest lucru având în vedere faptul că, la o universitate de cercetare avansată, așa cum este și cazul Universității din București, nu cred că se poate face predare și educare, mai ales la nivel de master și de doctorat, dacă nu există în spate o foarte solidă perioadă de cercetare. De aceea, simt nevoia de a răspunde acestei false dileme: la Universitatea din București facem performanță și în predare și în cercetare.
Laureații de anul acesta sunt o dovadă a acestei completări naturale. Așa că transmit felicitările și mulțumirile mele tuturor celor care au făcut posibilă Gala Premiilor Senatului UB, un eveniment atât de cald, luminos și frumos, un cadou pe care noi înșine ni-l facem nouă și Universității noastre, și îi invit pe câștigători să ne povestească despre performanța lor la Universitatea din București. ”

Share This