Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Vineri, 23 martie 2018, Secțiunea de Științe Sociale din cadrul Institutului de Cercetări al Universității din București (SSS-ICUB) organizează evenimentul „Piețe electorale”. Susținută de Alexandru Volacu, prelegerea va avea loc începând cu ora 13.00, în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Bd. Schitu Măgureanu, nr. 9).

Evenimentul va aduce în discuție faptul că cei mai mulți dintre noi avem o convingere puternică că achiziționarea de voturi în alegerile locale sau naționale este moral impermisibilă și ar trebui să fie legal interzisă. De altfel, nu există niciun sistem politic contemporan care să fi legalizat piețele electorale, în care indivizii pot cumpăra și vinde voturi. Cu toate acestea, unii libertarieni – precum Jason Brennan – susțin că achiziționarea de voturi este moral permisibilă în anumite circumstanțe, în timp ce alții – precum Christopher Freiman – susțin că piețele electorale ar trebui să fie legalizate. Deși aceste argumente s-ar putea să fie greșite, a înțelege ce anume este în neregulă cu ele este important atât în mod intrinsec, cât și pentru că respingerea lor are implicații semnificative cu privire la alte discuții din spațiul eticii electorale, cum ar fi existența unei datorii morale de a vota (în unele cazuri) împotriva propriilor noastre interese. Mai mult, dezacordul cu unele dintre argumentele de mai sus nu implică o respingere completă a oricărei posibile conceptualizări a unei piețe electorale. De fapt, cel mai puternic set de obiecții direcționat împotriva piețelor electorale clasice, oferit într-o serie de articole recente de către James Stacey Taylor, nu este aplicabilă unui tip particular de piață electorală non-monetară. Dimpotrivă, oricât de contraintuitiv ar putea să pară la prima vedere, există motive egalitariste serioase în favoarea legalizării unei piețe electorale de acest ultim tip.

Alexandru Volacu este bursier postdoctoral în cadrul ICUB cu tema “An Inquiry into the Normative Foundations of Conditional Duties to Vote”. Este, de asemenea, director al Bucharest Center for Political Theory și co-editor șef al Romanian Journal of Society and Politics. Interesele sale de cercetare includ următoarele subiecte: teorii ale dreptății, teorii ale democrației, etica electorală, metodologia filosofiei politice, abordări normative ale administrației publice și politicilor publice, teoria alegerii raționale și economia comportamentală. A publicat peste 30 de articole științifice/capitole în volume colective, inclusiv în jurnale internaționale de prestigiu (indexate ISI/Clarivate Analytics) precum  Political Studies, Philosophical Studies, Ethical Perspectives, Contemporary Political Theory, Journal of Philosophical Research, Australian Journal of Public Administration, Journal of International Relations and Development, Croatian Journal of Philosophy și a co-autorat/co-editat două volume.

Mai multe informații despre evenimentul „Piețe electorale”  pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.

Share This