Tinerii absolvenți merituoși reprezintă viitorul Universității din București și trebuie să li se ofere încredere, șanse și speranță – interviu cu prof. univ. dr. Sorin George Toma

Tinerii absolvenți merituoși reprezintă viitorul Universității din București și trebuie să li se ofere încredere, șanse și speranță – interviu cu prof. univ. dr. Sorin George Toma

Senatul Universității din București i-a acordat domnului prof. univ. dr. Sorin George Toma premiul pentru Cea mai bună inițiativă civică în domeniul științelor sociale, pentru cercul studențesc „Afaceri, Etică și Responsabilitate socială”.
Loc de întâlnire pentru cadre didactice ale facultății, practicieni și studenți, cercul studențesc urmărește dezbaterea temelor de interes din domeniul afacerilor și responsabilității sociale, aplicarea cunoștințelor dobândite în cadrul unor proiecte naționale și internaționale, facilitarea alocării de resurse pentru mediile dezavantajate din punct de vedere social și economic prin desfășurarea de campanii umanitare și activități caritabile, precum și contribuirea la îmbogățirea capitalului social al Facultății de Administrație și Afaceri.
Despre responsabilitatea socială, precum și despre provocările din spatele coordonării unui cerc studențesc, ne va povesti chiar prof. univ. dr. Sorin George Toma.
Reporter: În cadrul Premiilor Senatului Universității din București ați obținut distincția pentru cea mai bună inițiativă civică în domeniul științelor sociale. Ce anume v-a motivat să participați la concurs și ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?
Sorin George Toma: La baza deciziei de a participa la concursul inițiat de Senatul UB s-a aflat dorința membrilor cercului studențesc Afaceri, Etică și Responsabilitate socială” (AERS) de a face mai bine cunoscute proiectele și inițiativele cercului în mediul academic. De asemenea, concursul a constituit o bună oportunitate de a obține unele dintre echipamentele atât de necesare desfășurării în bune condiții a activităților cercului AERS.
Câștigarea premiului „Cea mai bună inițiativă civică” în anul 2017 a reprezentat un moment de mare satisfacție pentru membrii cercului studențesc și, implicit, recunoașterea eforturilor susținute pe care ei le-au depus în domeniul responsabilității sociale.
R.: Împreună cu prof. univ. dr. Paul Marinescu coordonați cercul studențesc Afaceri, Etică și Responsabilitate socială” în cadrul Facultății de Administrație și Afaceri a Universității din București. Cui a aparținut inițiativa înființării unui cerc studențesc în domeniul afacerilor și ce își propune acest proiect?
S.G.T.: Cercul studențesc AERS a fost înființat în cadrul Facultății de Administrație și Afaceri, Universitatea din București, la inițiativa profesorilor universitari Sorin-George Toma și Paul Marinescu și a unui grup de studenți ai facultății. Lansarea oficială a cercului a avut loc la data de 25 martie 2010, dar primele activități ale AERS s-au desfășurat încă din luna decembrie 2009, atunci când au fost încheiate primele protocoale de colaborare cu Parohia Sf. Ilie Grant Crângași și Școala de Arte și Meserii nr. 3 București (SAM 3- actual SPS 3). În cadrul acestui cerc studențesc, participanții au posibilitatea: să dezbată teme de interes din domeniile afacerilor și responsabilității sociale în cadrul unor manifestări științifice; să aplice cunoștințele dobândite în cadrul unor proiecte naționale și internaționale; să faciliteze alocarea de resurse pentru mediile dezavantajate din punct de vedere economic și social; să realizeze suporturi în format fizic și electronic care să creeze condițiile punerii în valoare a conceptului de „universitate antreprenorială”; să contribuie la îmbogățirea capitalului social al facultății și al universității.
R.: Considerați importantă consolidarea și diversificarea activităților studențești?
S.G.T.: În calitate de coordonator al cercului AERS, am susținut și voi susține în continuare necesitatea dezvoltării și diversificării activităților studențești. De altfel, împreună cu bunul meu coleg și prieten, prof. univ. dr. Paul Marinescu, am reușit să-i determinăm pe studenții UB să participe la numeroase proiecte și activități care contribuie la promovarea inițiativei antreprenoriale și la crearea și multiplicarea unor comportamente specifice cetățeniei responsabile.
R: Cui îi este adresat acest cerc studențesc și care sunt obiectivele pe termen lung?
S.G.T.: Cercul AERS se adresează mai multor părți interesate, precum studenți, cadre didactice, companii, oameni de afaceri, organizații non-guvernamentale, licee, școli, parohii etc. Trei dintre obiectivele pe termen lung ale cercului AERS vizează: promovarea susținută a unor valori specifice poporului român (integritate, lucru în echipă, responsabilitate, cinste, adevăr etc.); stimularea spiritului antreprenorial în rândul studenților; formarea unor cetățeni activi și responsabili din punct de vedere social.
R.: În cadrul proiectului ați desfășurat activități caritabile și campanii umanitare, colaborând cu Parohia Sf. Ilie Grant Crângași” și Școala de Arte și Meserii nr. 3 din București. Povestiți-ne despre câteva campanii desfășurate în cadrul cercului studențesc și despre rezultatele acestora.
S.G.T.: Cercul studențesc AERS a încheiat protocoale de colaborare cu următoarele instituții și organizații: Parohia Sf. Ilie Grant Crângași; Școala de Arte și Meserii nr. 3 București; Asociația P.A.V.E.L.; Daniela Apostol; Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România; Fundația Policy Center for Roma and Minorities; Asociația Mia’s Children.  De exemplu, în anul universitar 2016-2017, am coordonat și am participat în mod direct la derularea mai multor campanii și activități ale cercului AERS precum:

  • Cu ocazia Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil, cercul AERS a donat 51 de saci cu îmbrăcăminte, încălțăminte, pături, cărți și jucării pentru sinistrații din județul Galați. Obiectele au fost transportate la data de 04 noiembrie 2016 la Parohia Sf. Ilie Grant din cartierul Crângași, București, de unde au fost trimise sinistraților de către părintele paroh Atanasie Tănăsache Costea;
  • Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun din 2016, cercul AERS a donat peste 35 de pachete cu produse alimentare, obiecte de birotică și jucării celor peste 200 de tineri cu dizabilități și foarte săraci de la SPS nr. 3 București și celor peste 30 de copii supradotați de la Fundația Chance for Life;
  • Cercul AERS a organizat la data de 4 aprilie 2017 la clubul Kastel, str. Covaci, nr. 4-6, București, ediția 2017 a „Balului Primăverii”, care a avut ca scop colectarea unor resurse financiare destinate bolnavilor de cancer (copii, tineri) de la spitalul Fundeni, aflați in grija Asociației P.A.V.E.L. Cu aceasta ocazie a fost donată suma totală de 3.700 lei;
  • Cercul AERS a donat la data de 28 aprilie 2017 un număr de 27 baloți cu îmbrăcăminte și încălțăminte, 8 cutii cu cărți și jucării, 20 de cozonaci și 20 de pâini pentru cei peste 3.000 de enoriași nevoiași ai Parohiei Sf. Ilie Grant, cartier Crângași, București, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mucenic Gheorghe;

R.: Cât de informați sunt studenții cu privire la conceptul de Responsabilitate Socială? Cum sunt percepute activitățile specifice cercului studențesc și care este impactul acestor activităților civice asupra studenților?
S.G.T.: Majoritatea studenților FAA este familiarizată cu conceptul de responsabilitate socială. În acest sens au fost introduse în planurile de învățământ discipline de specialitate. De asemenea, la începutul fiecărui an academic, membrii cercului AERS promovează activitățile cercului atât în mediul fizic (de exemplu, prin sesiuni de prezentare), cât și în mediul virtual. În urma cercetărilor efectuate (sondaj de opinie în rândul studenților FAA bazat pe aplicarea anuală a unui chestionar referitor la responsabilitatea socială), am constatat că există un real interes din partea studenților de a se implica în campaniile inițiate de cercul AERS. Mărturie stau rezultatele deosebite obținute în urma derulării acestor campanii de responsabilitate socială.
R.: Responsabilitatea Socială se referă în general la domeniul afacerilor, devenind importantă ulterior și pentru organizații precum universitățile. Cum se predă Responsabilitatea Socială în Facultatea de Administrație și Afaceri?
S.G.T.: Conceptul de responsabilitate socială se regăsește în cadrul mai multor discipline existente în planurile de învățământ ale FAA precum Economia întreprinderii, Antreprenoriat și administrarea afacerilor,  Etică și responsabilitate socială în afaceri, Ethics and CSR etc. Demn de subliniat este faptul că studenții au posibilitatea de a aplica cunoștințele teoretice în cadrul campaniilor derulate de către cercul AERS.
R.: Care sunt planurile de campanii ale cercului studențesc Afaceri, Etică și Responsabilitate socială”  pentru viitor și ce obiective vă stabiliți pentru perioada următoare?
S.G.T.: Pentru anul academic 2018-2019, cercul studențesc AERS își propune să continue proiectele și campaniile deja tradiționale, precum cele cu Asociația P.A.V.E.L., Școala Profesională Specială nr. 3 București sau Parohia Sf. Ilie Grant Crângași, și să inițieze noi campanii cu Asociația Mia’s Children. Astfel, obiectivele cercului AERS vizează efectuarea de donații în bunuri (îmbrăcăminte, încălțăminte, cărți, jucării, produse alimentare etc.) destinate sprijinirii aproapelui nostru (familii nevoiașe, copii supradotați proveniți din medii defavorizate, tineri cu dizabilități etc.). De asemenea, membrii cercului AERS intenționează să-i ajute pe școlarii de la Asociația Mia’s Children la pregătirea temelor la diferite discipline: matematică, limba română, limba engleză.
R.: Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?
S.G.T.: Universitatea din București este cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din România și a dovedit de-a lungul existenței sale o preocupare permanentă pentru atingerea excelenței. În acest sens, cred că ar fi de dorit să se acorde o atenție sporită atragerii celor mai buni absolvenți în activitățile didactice și de cercetare științifică. Tinerii absolvenți merituoși reprezintă viitorul Universității din București și, de aceea, trebuie să li se ofere încredere, șanse și speranță.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services