Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

În data de 16 mai 2018, un grup format din 3 cadre didactice de la Facultatea de Fizică a Universității din București, prof. univ. dr. Ionel Lazanu, prof. univ. dr. Alexandru Jipa, lect. univ. dr. Marius Călin, și 2 studente, Mihaela Pârvu și Ana Chiriacescu a fost acceptat în proiectul DUNE.

DUNE – Deep Underground Neutrino Experiment este un mega experiment internațional de vârf în care sunt implicați peste 1.000 de cercetători din 175 de instituții aflate în 30 de țări, cărora li se adaugă și Centrul European de Cercetări Nucleare – CERN de la Geneva.  Studiile realizate în cadrul acestei colaborări au ca obiectiv fizica neutrinilor și dezintegrarea protonilor.

Descoperirile din ultima jumătate de secol au pus neutrinii, particulele cele mai abundente de materie din univers, în lumina reflectoarelor pentru a obține răspunsuri la mai multe întrebări fundamentale despre natura materiei și despre evoluția universului: originea materiei, unificarea forțelor, formarea găurilor negre – întrebări la care DUNE va căuta să răspundă.

Prototipurile de detectori pentru DUNE sunt în construcție la CERN, la care același grup participă deja de mai mult timp.

Mai multe informații despre proiectul Deep Underground Neutrino Experiment pot fi accesate aici.

Share This