Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Evenimentul „Natura stratificării societăților din Moldova și România în contextul comparațiilor internaționale”.

Evenimentul „Natura stratificării societăților din Moldova și România în contextul comparațiilor internaționale”.
Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 04.10.2018
4:00 pm

Location
Facultatea de Sociologie și Asistență Socială

Categories No Categories


Joi, 4 octombrie 2018, Secțiunea de Științe Sociale din cadrul ICUB organizează evenimentul „Natura stratificării societăților din Moldova și România în contextul comparațiilor internaționale”. Conferința va avea loc începând cu ora 16:00 în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (str. Schitu Măgureanu, nr. 9).

Evenimentul urmărește compararea naturii stratificării societăților din Moldova și România în contextul diverselor sisteme de clasificare și tipologii internaționale, pentru a putea înțelege locul pe care îl ocupăm într-o lume foarte stratificată, a provocărilor aduse de secolul XXI, dar și a oportunităților de dezvoltare. Astfel, evenimentul va include următoarele teme

  • Secolul XXI, care se focalizează pe studiile stratificării și a inegalităților, a distribuției veniturilor și a bogăției. Cea mai mare discrepanță în creșterea inegalității s-a produs în ultimele decenii. Procesele de stratificare socială cunosc o intensitate din ce în ce mai ascendentă la nivel global. În ultimii ani, a crescut discrepanța veniturilor, s-a mărit proeminența vizibilității între țările bogate și cele sărace și s-au accentuat formele de segregare religioasă, rasială, etnică ori de gen.
  • Stratificarea socială, care se referă la accesul diferențial la resurse, putere, autonomie și statut în cadrul grupurilor sociale. Societățile sunt stratificate pe diferite dimensiuni, iar stratificarea socială implică inegalitatea socială. Studiile sociologice ale inegalității și stratificării examinează distribuția bogăției și a puterii în cadrul societăților și între ele, inclusiv în sistemele de stratificare care se dezvoltă.
  • Studiile sociologice comparative care identifică surse similare și diferite de inegalitate, stratificare și mobilitate în cadrul societăților. Măsurarea impactului acestora asupra indivizilor, familiilor și comunităților și persistența lor în timp și între generații scot în evidență anumite particularități și tendințe, dar și procese care pot genera, întreține și modifica inegalitatea socială și sistemele de stratificare.
  • Aplicarea analizelor transversale, care oferă posibilitatea de aprofunda procesul de stratificare mai îndeaproape și a identifica ierarhia inegalității sociale la nivel global, regional, subregional, național și local. În contextul analizelor transversale ale inegalității, profilul Republicii Moldova continuă să fie asociat cu o zonă favorizatoare  de inegalitate și insecuritate socială.
  • Creșterea economică, ce modifică stratificarea socială. Analizele recente demonstrează că centrul gravității economice globale se schimbă spre sud-est. Clasa de mijloc este proiectată să crească  de la 1,8 miliarde până la 3,2 miliarde în 2020, la 4,9 miliarde până în 2030. Rata de creștere în clasa de mijloc se apropie de maximul său de vârf. Deja aproximativ 140 milioane se angajează  anual în clasa de mijloc. Acest număr ar putea  crește la 170 milioane în următorii cinci ani, majoritatea noilor intrați venind din zona asiatică a globului.

Doctor habilitat în sociologie, Tatiana Spătaru este cercetător științific principal la Centrul de Sociologie, Institutul de Cercetări Juridice și Politice din Republica Moldova și ține cursuri universitare în cadrul mai multor universități din Republica Moldova, Turcia și România. Este autor a 120 de articole științifice, monografii și lucrări metodice. Aria de interes științific include studiile comparate în stratificarea și inegalitatea socială.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.