Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Expoziția “Life of Bulbs”

Expoziția “Life of Bulbs”
Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 23.05.2018 - 10.06.2018
12:00 am

Location
Grădina Botanică „Dimitrie Brândză

Categories No Categories


În perioada 23 mai – 10 iunie 2018, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București găzduiește expoziția “Life of Bulbs” a artistei și designer-ului Irina Neacșu. Evenimentul readuce în atenția publicului o formă de artă uitată în România: ilustrația botanică, fiind o călătorie inedită în universul spectaculos al florilor de grădină.

Deschisă publicului în spațiul „Casa Roșie”, situat lângă Grădina Istorică din cadrul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București, expoziția prezintă pentru prima dată un demers de artă botanică contemporană în România.

Programul de vizitare a expoziției “Life of Bulbs” este cuprins între orele 10:00-16:00 de luni până vineri, iar în zilele de weekend expoziția poate fi vizitată în intervalul orar 9-13 – cu îndrumare din partea personalului Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București.

“Life of Bulbs” reunește 22 de lucrări, realizate printr-o tehnică aparte: reprezentarea plantelor la scară naturală, 1:1, alături de reprezentări artistice de o eleganță filosofică, realizate în acuarelă, pentru care se folosesc flori în mărime autentică, dar și schițe din literatura științifică botanică. Pentru o astfel de lucrare de ilustrație botanică, Irina Neacșu folosește o tehnică ce presupune și până la 60 de ore de lucru pentru o ilustrație. Una dintre ilustrații înfățișează o specie pe cale de dispariție, Fritillaria sau Laleaua Pestriță. Această plantă protejată a început să fie cultivată în alte țări în regim controlat, ca floare de grădină.

Expoziția “Life of Bulbs” va fi itinerată și la Grădina Botanică din Cluj, din 22 iunie.

„În România, celebrăm tradiția deschisă de venerabila Angiolina Santocono în ilustrația botanică dedicată florilor sălbatice la începutul secolului XX. Ultimii cinci ani au fost marcați de proiectul Transylvania Florilegium, organizat de Prince’s School of Traditional Art și Prince of Wells’s Foundation Ro­­mania, care însă nu a avut ca participant niciun membru din România. Ce îmi propun este să readuc în atenția publicului larg, prin demersul meu artistic, această artă atât de valoroasă”, remarcă Irina Neacșu.

Irina Neacșu este în prezent artist botanic în cadrul American Society of Botanical Artists. A absolvit Universitatea de Artă din Roma, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și a făcut cursuri de specializare în Olanda. În anul 2017, a lansat cartea de artist Herbarium – un ierbar ilustrat dedicat plantelor medicinale din flora spontană a României, iar în 2016, a lansat o colecție de artă decorativă și design, intitulată Herbarium Transylvania.

Lucrările originale ale Irinei Neacșu vor fi disponibile la finalul celor două expoziții în atelierul său personal, situat în Strada Poarta Schei, nr. 6, din Brașov, precum și online, aici. Portofoliul Irinei Neacșu poate fi accesat aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.