Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Laureat al premiului Nobel pentru Chimie, prof. Jean-Marie Lehn primeşte distincţia de Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti

Laureat al premiului Nobel pentru Chimie, prof. Jean-Marie Lehn  primeşte distincţia de  Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti
Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 02.05.2018
11:00 am

Location
Facultatea de Drept

Categories No Categories


Laureat al premiului Nobel pentru Chimie, prof. Jean-Marie Lehn, în România

Prof. Lehn va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti și va susține conferința Steps Towards Life: Chemistry!

Profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, va fi prezent în România, în cadrul a două evenimente organizate de Universitatea din București.

În cadrul unei ceremonii care va avea loc miercuri, 2 mai 2018, profesorul Jean-Marie Lehn, va fi onorat cu distincția de Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00, în sala ,,Constantin Stoicescu” a Palatului Facultăţii de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

De asemenea, tot miercuri, 2 mai 2018, începând cu ora 19:30, sub auspiciile Conferințelor Ateneului Român, Jean Marie Lehn va susține o conferință cu denumirea Steps Towards Life: Chemistry!. Acesta va aborda tema evoluției Universului, care a generat forme tot mai complexe ale materiei prin autoorganizare, de la particule, până la materie vie, proces prin care au apărut, așa cum spune Jean-Marie Lehn, „pașii către viață și gânduri”. Astfel, materia, atât cea însuflețită, cât și cea neînsuflețită, organismele vii, dar și substanțele, sunt formate din molecule și din structuri ce rezultă din interacțiunea acestora.

Laureatul premiului Nobel, Jean Marie Lehn, ne va ajuta să înțelegem tot acest proces de transformare a materiei, dezvăluind pașii de la „moleculele neînsuflețite” la arhitecturile și sistemele moleculare extrem de complexe care alcătuiesc organismele vii.

Profesorul Jean-Marie Lehn este Laureat al Premiului Nobel în anul 1987 pentru lucrarea sa privind criptanzii.  Lehn este unul din cei mai mari chimiști ai tuturor timpurilor, actualmente cadru didactic al Universității din Strasbourg. Prin cercetările sale privind criptanzii, Jean-Marie Lehn a creat chimia supramoleculară, ale cărei concepte au schimbat profund modul de gândire a oamenilor de știință.

„Producția științifică a profesorului Lehn este impresionantă, fiind reprezentată de aproximativ 1.000 de articole științifice și de 3 cărți. În egală măsură, profesorul Lehn a creat și o școală de cercetare extrem de puternică, elevii săi fiind nume importante în Chimia contemporană. Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2016, a fost doctorand al profesorului Lehn. În laboratoarele sale s-au format câțiva cercetători români, care își desfășoară acum activitatea fie în țară, fie în străinătate. Doi dintre ei provin de la Universitatea din București iar unul, Augustin Mădălan, este acum conferențiar la Departamentul de Chimie Anorganică”, se arată în laudatio pentru profesorul Jean-Marie Lehn.