Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Prelegerea „Imagini ale acțiunii (agency) în laboratorul de psihologie”

Prelegerea „Imagini ale acțiunii (agency) în laboratorul de psihologie”
Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 31.05.2018
5:00 pm

Location
Sediul IRH-ICUB

Categories No Categories


Joi, 31 mai 2018, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB) organizează o nouă prelegere în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Prelegerea va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1), în Sala de Conferințe, începând cu ora 17:00.

Tema prelegerii susținute de dr. Sigrid Leyssen, ICUB Fellow la Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB și, de asemenea, membră a Centrului Alexandre Koyré – Histoire des Sciences et des Techniques CNRS – EHESS, este „Imagini ale acțiunii (agency) în laboratorul de psihologie”.

Sigrid Leyssen își va prezenta cercetarea legată de activitatea și ideile specialistului în psihologie experimentală Albert Michotte (1881-1965), cunoscut mai ales pentru studiul percepției relațiilor de cauzalitate – de exemplu, al factorilor responsabili pentru crearea impresiei de acțiune (agency) sau pasivitate, pentru stabilirea celui care acționează și a celui asupra căruia se răsfrânge acțiunea, în cazul mișcărilor complexe. Dr. Leyssen va prezenta propriile sale reanimări computerizate ale imaginilor folosite de Michotte în studiile sale și le va evidenția rolul în experimentele din psihologia contemporană. De asemenea, va contextualiza opera lui Michotte prin plasarea ei în contextul neo-scolastic de la Institut Supérieur de Philosophie din Louvain, unde Michotte a fost educat și unde a fost influențat de profesorul său Désiré-Joseph Mercier, fondatorul institutului.

Sigrid Leyssen este cercetător postdoctoral și studiază istoria științei și istoria mass-media la Centrul Alexandre Koyré – Histoire des sciences et des techniques – CNRS – EHESS din Paris. Ea este în prezent și ICUB-fellow la Institutul de Cercetări al Universității din București – Secția Științe Umaniste (IRH-ICUB). A beneficiat de numeroase stagii de cercetare în Cambridge, MA, Basel, Würzburg, Paris, Regensburg, Berlin și Oxford. Și-a susținut, în anul 2017, teza de doctorat cu tema: Percepția în mișcare: Imagini mobile în psihologia experimentală a lui Albert Michotte (1881-1965). Sigrid Leyssen studiază imaginile experimentale în istoria psihologiei și, prin acestea, studiul istoric al percepției. Printre publicațiile sale recente se află: Images of Animate Movement/ Bilder Animierter Bewegung, hg. mit P. Rathgeber, Paderborn 2013; La phénoménologie expérimentale d’Albert Michotte: un problème de traductionPhilosophia Scientiae, Vol. 19, No. 3, 2015: 45-71; Postkarten aus dem Psychologischen Labor. Fotografische Lichtlinien als Visuelle Synthesen.

Seminarele „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi accesate aici.

Mai multe informații despre seminarele „Conștientă și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” pot fi accesate aici.