Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Seminarul cu tema ”Bathing in blood: the Jerusalem temple massacre (1099)” la ICUB 28 februarie 2018,

Seminarul cu tema ”Bathing in blood: the Jerusalem temple massacre (1099)” la ICUB 28 februarie 2018,
Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 28.02.2018
6:15 pm

Location
Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București

Categories No Categories


Reîncepe seminarul ”Medieval Europe and Beyond: Understanding Medieval Violence” la Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București

Seminarul Medieval Europe and Beyond reîncepe miercuri, 28 februarie 2018, cu o masă rotundă care abordează tema Bathing in blood: the Jerusalem temple massacre (1099). Evenimentul va avea loc la sediul SSU-ICUB (strada Dimitrie Brândză, nr. 1), de la ora 18:15.

Seminarele Medieval Europe and Beyond se adresează istoricilor, cercetătorilor din domeniul științelor sociale și filosofilor interesați de dezvoltările recente ale studiului Europei medievale. Sunt încurajate comparațiile între Europa latină, Bizanț și Islam, precum și între Antichitatea târzie, Evul Mediu și perioada modernă timpurie. În fiecare an academic seminarul este dedicat unei anumite tematici generale. Tematica anului academic 2017-2018 este Understanding Medieval Violence.

I am gonna get medieval on you! Aceste cuvinte, rostite de unul dintre personajele lui Quentin Tarantino în Pulp fiction, ilustrează concepția larg răspândită că violența a fost în mod profund prezentă în societățile medievale. Ficțiunile istorice și, mai recent, cele fantasy, au făcut ca violența sângeroasă să devină o marcă a Evului Mediu și, implicit, un semn neîndoielnic al înapoierii culturale a vremii. Însă, pe măsură ce interpretarea dată de cultura pop violenței medievale a devenit mai simplistă, cercetările istorice au condus la o înțelegere mult mai nuanțată a acestui fenomen. Violența este interpretată din punct de vedere instrumental, simbolic, practic, emoțional, strategic, discursiv, perfomativ, ca un construct social și așa mai departe. O diversitate de discipline sociale și umaniste au încercat să analizeze practicile violenței. Prin abordarea temei Understanding Medieval Violence, seminarul urmărește să exploreze modul în care victimele, agresorii și spectatorii deopotrivă au înțeles și au conceptualizat violența în Evul Mediu.

Organizatorii seminarului ”Medieval Europe and Beyond: Understanding Medieval Violence” sunt Marian Coman, lector la Universitatea din București și cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române ,,Nicolae Iorga”, și Ionuț Epurescu-Pascovici, cercetător la Universitatea din București.

Următoarele întâlniri ale seminarului vor avea temele:

Miercuri, 21 martie 2018, 17:00 – Keeping a tally of violence during the Hundred Years’ War: The register of a Limousin notary, Ionuţ Epurescu-Pascovici (Universitatea din București);

Miercuri, 18 aprilie 2018, 17:00 – Violence in Heroic Cultures, Cătălin Țăranu (bursier SSU-ICUB);

Miercuri, 23 mai 2018, 17:00 – Quantifying violence: Counting the dead in Vlad the Impaler’s Danubian campaign (1462), Marian Coman (Universitatea din București);

Miercuri, 13 iunie, 17:00 – Youth gangs and violence in Byzantium, Oana Cojocaru (bursier SSU-ICUB).

Mai multe detalii despre seminarul ”Medieval Europe and Beyond: Understanding Medieval Violence” pot fi consultate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.